אתם מציצים ביומן שלכם ורואים ששוב הגיע היום הזה — יום הביקור אצל השיננית. סביר להניח שלא התגעגעתם יותר מדי, אבל אם להגיד את האמת, יכול להיות שביקור אצל השיננית הוא אחד מטיפולי השיניים עם יחס עלות-תועלת הכי גבוה שיש. אז למרות שטיפול שיננית הוא לא הרגע הכי מרגש בשבוע שלכם, הוא חשוב לבריאות הפה והשיניים לא פחות מצחצוח יומיומי.

אז מה באמת קורה שם בכיסא המטופל? בפוסט הקרוב אנסה לשפוך אור על אותו מפגש שאצל חלקנו הפך להרגל. אסביר קצת על הפרוצדורות השונות המבוצעות במהלך הטיפול ואיך הן תורמות לבריאות הפה, ואנפץ איזשהו מיתוס נפוץ שיש על שינניות.

אז אם אתם חוששים מהטיפול הקרוב, או סתם רוצים ללמוד משהו חדש — המשיכו לקרוא ותקבלו את כל המידע שאתם צריכים!

 

מהי שיננית ומה התפקיד שלה?

מאחורי הכיסא הלבן וליד רופא השיניים המוכר, מחכה לכם צוות נוסף וחשוב לא פחות: צוות השינניות.

שיננית (ואם מדובר בגבר, אז שִינָן) היא אשת מקצוע פארא-רפואית מוסמכת, שעברה הכשרה ייעודית בתחום בריאות הפה, ובפרט בטיפול מונע. תפקידה העיקרי הוא לסייע למטופלים במניעת מחלות חניכיים ועששת, באמצעות ביצוע טיפולי ניקוי יסודיים והדרכה בנוגע להיגיינת פה נכונה.

 

צפו בשיננית מסבירה איך לצחצח שיניים בצורה נכונה:

 

אז מה עושה שיננית בפועל?

מה עושה שיננית בפועל

 

תפקידיה העיקריים של השיננית כוללים:

  • ניקוי שיניים יסודי: הסרת אבנית, כתמים ומשקעים מהשיניים ומחניכיים, מעל ומתחת לקו החניכיים
  • טיפולים מונעים: יישום טיפולים מונעים שונים, כמו שימוש בפלואוריד, איטום חריצים, טיפול בחניכיים ועוד
  • זיהוי בעיות: זיהוי מוקדם של בעיות חניכיים, עששת ובעיות אחרות בחלל הפה, והפניה לרופא שיניים במידת הצורך
  • הדרכה בנוגע להיגיינת הפה: הדרכה והסברה בנוגע לטכניקות צחצוח נכונות, שימוש בחוט דנטלי, שימוש במברשות שיניים מיוחדות, בחירת מוצרי היגיינת פה מתאימים ועוד

 

מדוע חשוב להגיע לביקור אצל שיננית לניקוי שיניים?

הרבה אנשים תוהים למה יש צורך לבקר אצל שיננית באופן קבוע, אפילו אם מקפידים על צחצוח שיניים יומיומי.

הסיבה לכך היא שצחצוח, למרות חשיבותו הרבה, פשוט לא מספיק כדי להסיר את כל הלכלוך והחיידקים המצטברים על פני השיניים ובין החניכיים.

עם הזמן, חגיגת החיידקים הזו יכולה להוביל לבעיות בריאותיות שונות, למשל:

  • דלקת חניכיים: מחלה דלקתית הפוגעת ברקמות התומכות בשיניים. ללא טיפול, דלקת חניכיים יכולה לגרום לנסיגת חניכיים, אובדן שיניים ולבעיות בריאותיות כלליות כמו מחלות לב וכלי דם
  • עששת: עששת היא מחלת רקמת השן הנגרמת על ידי חיידקים שניזונים מסוכרים ומפרישים חומצות, הפוגעות באמייל השן וגורמות לחורים. עששת לא מטופלת עלולה להוביל לכאב, רגישות, ואף לאובדן שיניים.
  • ריח רע מהפה: ריח רע מהפה (הנקרא גם האליטוזיס) נגרם לרוב על ידי הצטברות חיידקים בפה. ניקוי שיניים יסודי אצל שיננית יכול לסייע בהסרת החיידקים ולשפר את ריח הפה.

ביקורים קבועים אצל שיננית, לפחות פעמיים בשנה, מאפשרים להיפטר מחיידקים מזיקים, למנוע התפתחות בעיות בריאותיות ולשמור על בריאות הפה והחניכיים לאורך זמן.

בנוסף, כשאתם מגיעים לשיננית יש לכם צ'אנס לקבל הדרכה מקצועית בכל מה שקשור להיגיינת פה, לשפר את טכניקות הצחצוח והשימוש בחוט דנטלי, לשאול שאלות ולהחכים.

 

כל כמה זמן צריך ללכת לשיננית?

ההמלצה הכללית היא להגיע לביקור אצל שיננית לפחות פעמיים בשנה, כלומר אחת לשישה חודשים. אבל תדירות הטיפולים המומלצת עלולה להשתנות בהתאם למספר גורמים:

  • מצב בריאות הפה: אם אתם סובלים ממחלות חניכיים, עששת מתקדמת או בעיות אחרות בפה, יכול להיות שהרופא או השיננית ימליצו לכם להגיע לטיפול כל שלושה-ארבעה חודשים
  • הרגלי היגיינת פה: מי שלא מקפידים על צחצוח שיניים יומיומי ושימוש בחוט דנטלי עשויים להזדקק לביקורי שיננית תכופים יותר
  • גנטיקה: יש אנשים עם נטייה גנטית מולדת למחלות חניכיים ועששת, מה שאומר שאולי הם צריכים לבקר אצל שיננית בתדירות גבוהה יותר

פשוט תשאלו את השיננית שלכם מה תדירות הטיפול המומלצת בשבילכם. השיננית תיקח בחשבון את כל הגורמים האישיים שלכם, ותוכל לתת לכם המלצה אישית.

 

מה מוסמכת השיננית לבצע?

כמו שציינתי קודם, תפקידה העיקרי של השיננית הוא ניקוי יסודי של הפה, הכולל הסרת אבנית, ליטוש שיניים והדרכה בנוגע להיגיינת הפה.

בנוסף, היא מוסמכת לבצע מגוון פעולות נוספות:

  • שימוש בתרופות לשחרור מושהה: בהתאם להנחיות רופא השיניים, שיננית יכולה להחדיר לחניכיים תרופות לשחרור מושהה שעוזרות להפחית דלקת ולחסל חיידקים
  • מריחת פלואוריד: מריחת פלואוריד על גבי השיניים מחזקת את האמייל ומסייעת במניעת עששת. זה טיפול מומלץ במיוחד לאנשים הסובלים מרגישות בשיניים או נמצאים בסיכון גבוה לעששת
  • הסרת תפרים ותחבושות: אחיר טיפולי שיניים מסוימים, כמו עקירת שן או ניתוח חניכיים, רופא השיניים יכול להשאיר תפרים או תחבושות בפה. השיננית מוסמכת להוריד את התפרים והתחבושות בהתאם להוראות הרופא

 

חשוב לציין ששינניות אינן רופאות שיניים, ואין להן הסמכה לביצוע טיפולים פולשניים כמו סתימות או עקירות.

 

האם שיננית מלבינה את השיניים?

האם שיננית מלבינה את השיניים

אחד מהמיתוסים הנפוצים והמוטעים ביותר בנוגע לטיפול אצל שיננית הוא שהשיננית מלבינה את השיניים. רבים חושבים שניקוי אצל שיננית הופך את השיניים ללבנות יותר, אבל זה פשוט לא נכון.

השיננית אכן מסירה אבנית, חיידקים, וכתמים שונים מהשיניים — אבל הפעולות האלו לא משנות את צבע השן עצמה. צבע השן נקבע על ידי גנטיקה וגורמים נוספים כמו גיל, תזונה ושימוש בחומרים שונים כמו קפה, תה וסיגריות.

אבל!

הסרת הלכלוך והכתמים כן עוזרת מאוד למראה השיניים. כשהשיניים נקיות מהחומרים האלו, הן נראות בוהקות יותר, והצבע הטבעי של השן הופך לבולט יותר.

לכן, אפשר לומר שניקוי שיניים יסודי אצל שיננית לא מהווה טיפול הלבנה, אבל הוא בהחלט תורם רבות למראה לבן, בריא וזוהר יותר של השיניים.

בנוסף, שיננית יכולה להמליץ על מוצרי הלבנה ביתיים או על טיפולי הלבנת שיניים מקצועיים אצל רופא שיניים, בהתאם לצורך ולרצון שלכם.

 

סיבות שבגללן כדאי לבקר אצל שיננית

מניעת מחלות חניכיים השיננית מסירה חיידקים ורובד מהחניכיים, ובכך מונעת דלקות חניכיים ועששת
הסרת אבנית אבנית היא משקע קשה המצטבר על פני השיניים ויכול להוביל לבעיות בריאותיות, והשיננית מסירה אבנית באופן יסודי, ובכך שומרת על בריאות הפה והחניכיים
חיוך יפה ואסתטי הסרת כתמים, אבנית ורובד מהשיניים תורמת למראה לבן, בריא וזוהר יותר של השיניים
מניעת ריח רע מהפה ריח רע מהפה נגרם לרוב על ידי הצטברות חיידקים בפה. ניקוי יסודי אצל שיננית מסייע בהסרת חיידקים אלו ולשיפור ריח הפה
שמירה על השיניים ביקורים קבועים אצל שיננית חיוניים לשמירה על בריאות הפה והחניכיים, ובכך מונעים בעיות בריאותיות עתידיות ועוזרים לשמור על השיניים לאורך זמן

 

כמה שינניות נשים יש לעומת שיננים גברים?

לשינניות ושיננים יש ארגון עובדים ושמו "איגוד השיננות הישראלי (אש"י)". אולי לא תופתעו לשמוע שלפי נתוני האיגוד, בשנת 2013 עבדו בישראל כ-1,200 שינניות, לעומת שני שיננים בלבד, כלומר 99.8% נשים.

 

כמה זמן לוקח ללמוד שיננות?

כדי לקבל רישיון לעבודה כשיננית חובה להיות מעל גיל 18, והלימודים עצמם אורכים כשנתיים. הם כוללים חלק עיוני (תאוריה) וחלק מעשי (באמת לטפל באנשים בשר ודם). החלק העיוני כולל בין היתר את מדעי היסוד, מדעים ורפואת שיניים קלינית, כמו גם קורסים בגהות הפה, פריודונטיה, רפואת שיניים בקהילה וגילוי מוקדם של פתולוגיות בפה.

 

לסיכום

שינניות מוסמכות מבצעות ניקוי יסודי של השיניים והחניכיים, מסירות אבנית, כתמים ורובד, ומעניקות הדרכה בנוגע להיגיינת פה נכונה. כמו שכדאי ללכת לבדיקה שגרתית אצל רופא שיניים, ככה מומלץ גם להגיע לטיפולים אצל שיננית לפחות פעמיים בשנה, וזה עוזר מאוד לשמירה על בריאות הפה והחניכיים.

אל תזניחו ואל תשכחו — אני ממליץ שבכל ביקור כבר תקבעו את הביקור הבא, לעוד 6 חודשים.

 

3 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

צריכים ייעוץ עם מומחה?

השאירו פרטים ונציג יחזור אליכם בהקדם.

🦷 חושבים על טיפול שיניים? 🦷

אתם במקום הנכון! אנחנו באילת דנט נשלח לכם הצעות לטיפולים

ברמה הגבוהה ביותר ובמחירים תחרותיים.

רוצים לדעת כמה זה יעלה? אנחנו נעשה את העבודה בשבילכם.

השאירו פרטים ונשלח לכם הצעת מחיר מותאמת אישית!